NL | EN

Blog de verbouwing, deel 1

In de nieuwe rubriek ‘De Verbouwing’ volgen we kopers van een Buitenstate die gaan verbouwen. Hoe realiseren zij hun droomhuis? Wat valt tegen? Wat valt mee? En uiteindelijk: hoe zag het eruit en hoe is het geworden? 

Verbouw van een vrijstaande boerderij op toplocatie in het Brabantse Oosterhout

foto voorkant woonboerderij

Vooraanzicht woonboerderij in landelijk gebied Oosterhout: op en top landelijk wonen!

Lange tijd zochten Stephanie en Gert Jan naar een ideale locatie in het Brabantse. En let vooral op dat laatste: locatie. Want bij de keuze van dit koppel speelde het aloude makelaars adagium ‘locatie, locatie, locatie’ de hoofdrol. En toen uiteindelijk de keuze werd gemaakt, moest er dan ook verbouwd worden. En niet zo’n beetje ook.
foto Stephanie aan het werk tijdens verbouwing boerderij
Stephanie aan het werk

‘We zijn de afgelopen tijd ervaren internetspeurders geworden, ‘ lacht Stephanie die uit Oosterhout komt, een paard heeft en graag vrijstaand wilde wonen met genoeg ruimte voor hobbyvee. ‘Maar de waarheid is helaas dat de meerderheid van de te koop staande woningen er op internet beter uit zien dan in werkelijkheid. We hebben hierdoor veel teleurstellingen gehad. Dan lag het bijvoorbeeld pal aan de weg of naast een varkenshouderij. Maar dit huis was zoals het ook op internet stond. En de locatie is gewoon top: 500 meter van het bos, 3 km van de snelweg en 5 km van het centrum van Oosterhout. Als je al zo lang aan het kijken bent en je vindt je droomplek, dan laat je sommige marges varen. Zo zagen we ook wel dat het huis achterstallig onderhoud had, maar daar kijk je vanwege de locatie doorheen en we hebben het huis dan ook vrijwel direct gekocht afgelopen december (red. het betreft hier de woning verkocht door Klijsen Makelaardij, zie ook het artikel over de tevreden verkopers).

Melkstalvloer bleek museum

Stephanie: ‘Bij de verbouwing was vooral belangrijk: wat kunnen we zelf en wat niet? Onze kerstvakantie hebben we besteed aan het strippen van een deel van de woning om beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden die de boerderij bood in het creëren van een nieuwe indeling. We kregen gelukkig veel hulp van mijn ouders, dat maakte het gezellig, maar was ook broodnodig want uiteindelijk hebben we beiden een fulltime baan.

sloop deel varkenstal

Oude varkenstal werd deels gesloopt voor terras

Toen de woning was gestript, besloten we per onderdeel; dit gaan we doen, en dit besteden we uit. Het is inmiddels 2 maanden na de aankoop en je herkent het huis nu al niet meer terug. Zoveel is er al gedaan. Muren en vloeren zijn gesloopt. Een stuk van de oude varkensstal is gesloopt en wordt een terras. Het dak was op diverse plekken lek en amper geïsoleerd dus dat wordt nu aangepakt. De aannemer is bezig met het plaatsen van nieuwe binnenmuren, onder meer voor de slaapkamers in het voormalig stalgedeelte.

foto oude boerderij muren en dak

Strippen muren en dak

Inmiddels is de riolering en het leidingwerk aangelegd en is de betonnen vloer gestort. Hierbij hebben we wel even een tegenslag gehad. Om tijd en geld te besparen, wilden we voor het aanleggen van de riolering in de toekomstige badkamer -voorheen oude melkstal- de grotendeels gewapend betonnen vloer uithakken. Helaas! Toen de eerste zaagsnedes in het beton waren gemaakt, brak het beton. Het zand eronder was ingeklonken en dus zat er niets anders op dan toch alles eruit te halen en op hetzelfde level te brengen met de vloerhoogte (inmiddels zandhoogte) in de rest van het huis.

foto voormalige melkstal

Vloer oude melkstal en toekomstige keuken

Je wilt niet weten wat we bij het uitgraven daar in de melkstal allemaal tegenkwamen: plastic voorraadvaten, vaten met restjes stookolie en zelfs kleding. Over alle afval was een laag beton gestort. Eigenlijk best wel bijzonder om dat anno 2015 weer tegen te komen, maar we zijn blij dat alle troep daar nu weg is en achteraf gezien is dit ook beter voor de aanleg van vloerverwarming en vloerisolatie.’

foto gewapend beton woonboerderij

Nieuwe betonvloer woonboerderij

foto Gert Jan aan het werk tijdens verbouwing woonboerderij

Gert Jan aan het werk

Het streven is dat Stephanie en Gert Jan  in mei het huis betrekken. 

Wilt u weten wat Stephanie en Gert Jan nog meer voor onverwachte zaken in hun vrijstaande woning in het buitengebied tegenkwamen? Wilt u weten hoe de verbouwing verloopt? Schrijf u in voor de Buitenstate Actueel waarin we dit stel volgen. 

 

www.buitenstate.nl maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding