NL | EN

Thema: de zorgboerderij

Hoe begin je een zorgboerderij?

Het starten van een zorgboerderij is geen makkelijke opgave. Dit blijkt uit het verhaal van Monique Schipper die, samen met  haar partner, zoon en dochter, al sinds 4 jaar op zoek is naar een geschikte boerderij in het buitengebied om hun passie te realiseren: het starten van een zorgboerderij. Lees hun verhaal en let vooral ook op de tips van Stichting Zorgboeren Zuid Holland onderaan dit artikel.

Ervaring in de zorg is een pré

‘In ons leven zijn we eigenlijk automatisch naar onze droom –een zorgboerderij- gegroeid,’ vertelt de enthousiaste Monique. ‘Onze 18-jarige zoon Koen is autistisch en heeft een verstandelijke beperking. Uiterlijk zie je niets aan hem, maar hij kan niet lezen en schrijven en zal altijd onder begeleiding moeten wonen en leven. Daarnaast: ik heb 27 jaar gewerkt als woonbegeleidster bij dementerenden. Ik weet hoe de zorg werkt, en de huidige grootschaligheid en anonimiteit staat me tegen.

Veel ouders zijn op zoek naar een geschikte zorgboerderij

Door te praten met onder meer de directeur van Koen’s school en andere ouders met een kind met een beperking, merkten we dat veel mensen hetzelfde probleem hebben. Ze zoeken een goede (24uurs) opvang voor hun kind, bijvoorbeeld op een zorgboerderij, maar kunnen niets vinden.’

Het eerste plan stond in de kinderschoenen

‘Vier jaar geleden zagen we een mooie kavel en we wilden daar een boerderij laten bouwen. Met ons bedrijfsplan en de power point togen we naar de gemeente Lansingerland om toestemming te vragen. Dat was de eerste afwijzing: in de natuur werd niet gebouwd voor ondernemingen, zo kregen we te horen. Nu, vier jaar later en wijzer, verbaast het ons niet dat we toen zijn afgewezen. Ons bedrijfsplan stond nog in de kinderschoenen, en wij ook. Ondertussen hebben we een heel groeiproces doorgemaakt en veel geleerd.’

 

20 tot 30 zorgboerderijen bezocht

De afgelopen jaren werd de familie Schipper wijzer en professioneler. Ze bezochten zo’n 20 tot 30 zorgboerderijen. De helft daarvan was zo serieus dat ze een afspraak maakten met een ambtenaar van Ruimtelijke Ordening. Monique: ‘Het ligt erg aan de gemeente, en de ambtenaar hoe er gereageerd wordt op ons bedrijfsplan. Niets is gestandaardiseerd, alles is iedere keer anders. 

Grote zorginstellingen ook op zoek naar zorgboerderijen 

Soms wordt ons plan bijna zonder argumentatie gelijk afgewezen. Andere keren was men redelijk enthousiast, maar waren er andere zaken die dwarsboomden. Zo zijn grotere zorginstellingen ook op zoek naar zorgboerderijen. Die hebben verschillende keren voor onze neus een leuk object weggekocht. Maar er was ook een boerderij waar we een verplicht bodemonderzoek moesten uitvoeren in verband met de verdenking van bommen.

Genoeg animo, de zorgboerderij zit zo maar vol

Tot op heden zijn we nog niet geslaagd met onze speurtocht naar een geschikt pand. En dat is dan ook het enige obstakel dat ons weerhoudt om onze droom te realiseren.  Want animo is er genoeg, een zorgboerderij zit vol voordat je het weet: de behoefte is groot. Er zijn veel particuliere investeerders de bereid zijn te investeren. En daarnaast zijn ook allerlei subsidies verkrijgbaar. Gelukkig zijn we positief  ingestelde mensen en ons ondernemingsplan staat inmiddels als een huis. We hebben er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen, ondanks dat je wel eens een dag heb waarop je gedachten even anders zijn….’

Stichting Zorgboeren Zuid-Holland

Vrijwel iedere provincie heeft een stichting of vereniging waarin zorgboeren zijn verenigd. Nationaal vallen deze organisaties onder de Federatie Landbouw en Zorg. Daan Iken is directeur van Zorgboeren Zuid-Holland, een actieve stichting waarbij ca 40 zorgboeren zijn aangesloten. 

Wat doet de stichting? ‘We bemiddelen tussen zorgboer en cliënt, ‘vertelt Daan, die zelf jaren in de zorg werkzaam was. ‘Na aanmelding wordt gekeken welke zorgboerderij mogelijk geschikt is en kan bij verschillende zorgboeren kennis worden gemaakt. Zo kan men zelf ontdekken wat de beste plek is en waar een klik is tussen cliënt en zorgboer.

Gemiddeld hebben onze boeren 5 cliënten per groep, per dagdeel in de dagopvang  Daarnaast bemiddelen we ook tussen geldstromen als de WMO en AWBZ en de zorgboerderij. Van belang is dat alle aangesloten zorgboeren voldoen aan een keurmerk, iedere zorgboer kan deelnemer worden van de stichting na het, met succes, voltooien van een introductiecursus.’ 

Toename van zorgboerderijen

Merkt de stichting een toename van zorgboerderijen? ‘Zonder enige twijfel, ‘weet Daan. ‘Sinds de stelselwijzigingen en marktwerking in de zorg, zien we een enorme toename. Het is ook niet al te moeilijk om een zorgboerderij te starten, tenminste niet als het om dagopvang gaat. Binnen onze stichting bieden 80% van de boeren dagopvang. De overige 20% kort verblijf en ook wonen.

Maar wonen op een zorgboerderij is erg problematisch, en veel ingewikkelder inclusief een complexe regelgeving met betrekking tot veiligheid en personeel. Dit is ook grootschaliger en pas enigszins te realiseren vanaf 10 cliënten.’ Zijn er veel zorgboeren die teleurgesteld na een paar jaar stoppen?

‘Vroeger wel, ‘zegt Daan. ‘Maar dat was de tijd van ongebreidelde PGB budgetten en men hoefde aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen. Velen begonnen, en eindigden weer snel. In deze tijd moet men aan kwaliteitseisen voldoen. De serieuze gegadigden voor een zorgboerderij blijven over, en kunnen met een inkomstenstroom van zo’n 20.000 tot 150.000 euro (naast de inkomsten uit het agrarisch bedrijf) veelal goed het hoofd boven water houden.’

Is het vastgoed of het vinden van vastgoed een obstakel?

‘Er staat natuurlijk veel geschikt vastgoed (boerderijen) leeg in bepaalde provincies, ‘besluit Daan. ‘Maar je moet wel letten op de locatie en de markt. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van de juiste product/markt combinaties. In een afgelegen gebied, lukt ook een zorgboerderij niet.

Verder kan vastgoed wel een obstakel zijn omdat alle subsidies voor exploitatie en onderhoud sterk zijn verminderd. Daarom: als je een boerderij koopt om daar een zorgboerderij in te maken, zorg dat de staat van onderhoud goed is, daar ben je veel geld en tijd aan kwijt.

Een andere optie is huren. Ik ken een jonge onderneemster die met paarden werkt die een onverkoopbare boerderij heeft gehuurd. Ze heeft nu een goedlopende zorgboerderij.’

Voor meer informatie: Zorgboeren Zuid-Holland
Algemene informatie over zorgboerderijen: Federatie landbouw en Zorg

 

www.buitenstate.nl maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding