Plan bezichtigingBel makelaar

Koekamp 1

Verkocht
Excellent
Munstergeleen
€ 995.000 k.k.
32975
 m²
346
 m²
Landhuis
Geschakelde woning

Object omschrijving

‘Huize de Koekamp’: deze laat-18e-eeuwse rijksmonumentale, gedeelde carréboerderij bestaat uit een statig herenhuis met bijbehorende gebouwen en schuren, en ligt op een perceel van maar liefst ca. 32.975 m². Het object is geheel vrij gelegen, doch bevindt zich op een steenworp afstand van het bruisende stadsleven. Het object kent vele herbestemmingsmogelijkheden, is uniek in zowel soort als omvang, en mag dus met recht een Buitenstate genoemd worden.

Omschrijving
Huidige situatie:
De hoeve is bijzonder goed bewaard gebleven en heeft veel authentieke elementen. De statige herenwoning c.q. landhuis is na de oorlog, in omstreeks 1950, deels herbouwd na geleden te hebben onder hevige bombardementen. In de jaren '80 zijn alle muren weer opnieuw gerestaureerd. Het exterieur en interieur kennen desondanks tal van fraaie elementen. De hoeve bestaat feitelijk uit vier delen, waarvan thans drie delen worden verkocht. De oostvleugel, zijnde een separate woning op ca. 4.375 m², zal worden afgeknipt en blijft in eigendom van de huidige bewoner. Dit doet echter geen afbreuk aan de privacy ter plaatse. Er kan worden afgesproken dat u een eerste recht van koop verkrijgt, mocht de eigenaar de woning metterwoon verlaten.

Het landhuis
Het landhuis (anno 1781) is bereikbaar via de privé laan en de cour, opgetrokken in baksteen en voorzien van een schilddak, gedekt met gebakken pannen. Op het schilddak is een spits aanwezig, voorzien van een windveer in de vorm van een koe. Het dak en torentje met de koe zijn in de jaren '90 vernieuwd. Het woonhuis bestaat verder uit een ruime kelder, twee volledige bouwlagen en daarboven een enorme zolderruimte. Het kenmerkende gebouw aan de zuidoostzijde werd vroeger gebruikt als woonruimte voor het dienstpersoneel.

Het geheel kent een statige uitstraling en heeft een volume van ca. 1800 m³ met een woonoppervlakte van 346 m².

Begane grond
Via de entree, voorzien van blauwstenen plavuizen, heeft u toegang tot de fraaie hal met trapopgang naar de etage. De rijk versierde balusters van de trap, 9 schouwpartijen, ronde bogen met details en tal van andere authentieke kenmerken geven het landhuis een bepaalde uitstraling die door het gehele gebouw voelbaar is. Vanuit de hal heeft u toegang tot de keuken en de voorkamer. Door een mooie deur met antieke glazen ruitjes gaat u naar een ruim eet- en zitgelegenheid voorzien van twee schouwpartijen (waarvan 1 afkomstig uit kasteel Hoensbroek). De vloer is van hout (visgraatparket) en de radiatoren zijn van gietijzer.

Vanuit de keuken bereikt u de bijkeuken, voorzien van meterkast, cv-installatie en eigen bronwaterput. De kelder en de zeer goede wijnkelder (constante temperatuur het hele jaar door) zijn vanuit de bijkeuken toegankelijk.

Eerste splitlevel niveau & 1e verdieping
Op het eerste splitlevel niveau bevinden zich een doucheruimte, een separaat toilet, een washok en een provisieruimte. Enkele treden hoger bereikt u de eerste volledige verdieping met een ruime overloop en 5 slaapkamers.

Tweede splitlevel niveau 2e verdieping & zolder
Op het tweede splitlevel niveau is een tweede toilet en een 6e slaapkamer aanwezig.

Op de zolder (tweede verdieping) zijn 3 kamers, 1 zeer ruime zolder en een bergruimte.

Terras en tuin
Via openslaande deuren, heeft u vanuit de woonkamer toegang tot het terras en een zeer fraaie tuin. Er staan veel verschillende bomen, planten en bloemen en hij is helemaal omringd door een mooie muur en een smeedijzer hek.

Bijgebouw westzijde
Het bijgebouw aan de westzijde is omstreeks 1990 volledig casco gerenoveerd en voorzien van elektriciteit en water. Verder kent het bijgebouw een legio aan ontwikkelingsmogelijkheden. Te denken valt aan bijvoorbeeld een ruime (vakantie)woning, kantoor, praktijk of expositieruimte. Het bijgebouw is thans opgetrokken in spouw en voorzien van betonnen vloeren met stalen liggers. De originele houten dragers zijn nog steeds zichtbaar. Op de eerste verdieping zijn de authentieke houten spanten eveneens zichtbaar.

Schuur noordzijde.
De schuur aan de noordzijde heeft voorheen dienstgedaan als bedrijfsruimte voor de opslag van het fruit van de eigen plantage. Deze enorme ruimte met een vloeroppervlakte van 224 m² kent eveneens legio mogelijkheden.

Huisweide
Rondom de carré is een fantastische ruime huisweide gelegen. De huisweide is aangeplant met een variëteit aan bomen en gewassen, waaronder noten, fruit, bessen en sequoia’s. Er staan verschillende soorten appels en kweeperen.

Bestemming
Ter plekke van deze locatie is het bestemmingsplan ‘Buitengebied Sittard’ van kracht, vastgesteld door de gemeenteraad van Sittard-Geleen op 26 juni 2013. Op grond van dit bestemmingsplan zijn de bestemmingen ‘Agrarisch – Grondgebonden’ en ‘Agrarisch’ van toepassing.

Bestemming ‘Agrarisch – Grondgebonden’
Voor het terreingedeelte ter plekke van de Rijksmonumentale bebouwing en ommuurde voortuin is de bestemming ‘Agrarisch – Grondgebonden’ van toepassing met daarbinnen opgenomen drie ‘bouwvlakken’.

De gemeente staat positief tegenover een herbestemming van de Rijksmonumentale hoeve. Ruimtelijk gezien kunnen naast de bestaande wooneenheid nog tenminste twee woningen worden toegevoegd, evenals kantoor- en praktijkruimte. Dergelijke toekomstige bestemmingen dienen nog nader te worden afgestemd met de gemeente, maar de gemeente staat constructief en meedenkend tegenover dit belangrijke complex. Onze Ruimtelijke Ordening specialisten helpen u graag verder.

Ligging:
Huize de Koekamp is gelegen vlakbij de Koebrug die zich uitstrekt over de Geleenbeek. Vanuit de Koekamp heeft u direct toegang tot de fraaie natuur van het Geleenbeekdal, maar ook het oude centrum van Geleen is nabijgelegen. Een perfecte combinatie van het bruisende stadsleven in combinatie met een landelijke ligging. Munstergeleen is centraal gelegen en goed ontsloten met diverse uitvalswegen naar Sittard, Heerlen en Maastricht. Aken en Luik liggen ook nabij. Het treinstation Geleen-oost is te voet berijkbaar, en de luchthaven van Maastricht (Beek) ligt op 11 km.

Het monument:
Het monument staat geregistreerd als rijksmonument onder monumentnummer 33765 met de omschrijving:

Huize de Koekamp, bakstenen landhuis met schilddak, XVIII. Tuingevel van vijf traveeën met geblokte pilasters en een segmentboogingang en vensters in Naamse steen. Op het dak een spitsje. Het herenhuis omgeeft met de dienstgebouwen XVIII, een rechthoekige binnenplaats. De gevels van het herenhuis zijn gewit en gedeeltelijk gecementeerd. Schuur gewit.

Behalve dat u als eigenaar van een monument een enorme historische waarde bezit en de geschiedenis laat voortleven geniet u ook financiële voordelen. U geniet onder andere van de mogelijkheden voor instandhoudingssubsidies en een laagrentende lening.

Kadastrale gegevens
Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Munstergeleen, sectie D, nummers 1192,
ter grootte van ca. 32.975 m² (3.29.75 ha.)

Inlichtingen
Indien u meer wilt weten over het object of een bezichtiging wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met de heer S.E.E. (Stef) Limpens van het kantoor te Voerendaal, bereikbaar op telefoonnummer: 045-5753255.

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan.
Alle maten zijn bij benadering weergegeven. Deze aanbieding mag slechts worden gezien als een uitnodiging tot bezichtiging. Een afspraak hiertoe kunt u maken bij ons kantoor.

Kenmerken

Woonoppervlakte
346
Perceeloppervlakte
32975
Inhoud
1800
Bouwjaar
Extra ruimte
0
Aantal verdiepingen
6
Aantal slaapkamers
6
Isolatie
Verwarming
Cv ketel
Warm water
Cv ketel, Gasboiler eigendom
Garage
Geen garage
Schuur
Heeft een schuur
Ligging
Buiten bebouwde kom, Landelijk gelegen
Inhoud tuin
Aantal paardenboxen
Rijbaan
Longeercirkel
Aanwezig
Stapmolen
Aanwezig
Gesponsord
Karaktervol houtwerk in the spotlight
Van grachtenpand tot Brabantse boerderij

Meer weten over dit object?

Neem contact op met Aelmans Rentmeesters & Makelaars (045 - 575 32 55) voor meer informatie over dit object
Neem contact op met Aelmans Rentmeesters & Makelaars (0475-459260) voor meer informatie over dit object
Neem contact op met Aelmans Rentmeesters & Makelaars (0475-459260) voor meer informatie over dit object