NL | EN

Landgoed te koop: let op de NSW-status

Zoekt u een landgoed te koop met de NSW-status of wilt u weten hoe u die status kunt krijgen? Het is een interessante keuze, want u kunt rekenenen op fiscale tegemoetkomingen. U dient wel te voldoen aan een aantal voorwaarden.

Wilt u een landgoed kopen? De meer dan 20 bij ons aangesloten NVM-makelaars hebben veel ervaring met landgoederen. We zijn gespecialiseerd in wonen in het buitengebied, waardoor we u bijvoorbeeld goed kunnen adviseren over de NSW-status van een landgoed.

Wat is de NSW-status?

Wat betekent een NSW-status voor een landgoed? NSW staat voor de Natuurschoonwet. Het is bedoeld om landgoederen te behouden. Bent u eigenaar, vruchtgebruiker of erfpachter? Dan zijn er fiscale voordelen beschikbaar, waarmee u het landgoed eenvoudiger in stand kunt houden. Om de status te verkrijgen laat u het landgoed rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW).

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de oorspronkelijke en historische karakters van veel Nederlandse landgoederen graag behouden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het natuurschoon. Als u aan de voorwaarden voldoet voor de NSW-status kunt u daarom rekenen op fiscale tegemoetkomingen. 

Voorwaarden voor een NSW-landgoed

Zoekt u een landgoed te koop dat u wilt laten aanmerken als NSW-landgoed? Dan is het belangrijk om alvast rekening te houden met de belangrijke voorwaarden.

Tip: u hoeft tijdens de aanvraag niet meteen aan alle voorwaarden te voldoen. Het is mogelijk om daar gaandeweg aan te werken en voorzieningen voor te treffen. 

1. Voorwaarden voor het landgoed

Het landgoed dient tenminste 5 hectare groot te zijn. Het gaat om een aaneengesloten landgoed dat u wilt kopen. Er geldt een uitzondering voor landgoederen waarbij een deel bestaat uit een historische buitenplaats van minimaal 1 hectare groot. Soms worden er uitzonderingen gemaakt voor landgoederen van minder dan 5 hectare groot. Het landgoed dat u wilt kopen dient voor minstens 30 procent uit houtopstanden zoals bos of natuurterreinen te bestaan. Een combinatie van beiden is ook toegestaan. 

2. Voorwaarden publieke openstelling

Staat er een landgoed te koop dat u wilt laten aanmerken als NSW-landgoed? Het is belangrijk dat u dit voldoende publiek openstelt. Er moeten vrij toegankelijke en begaanbare wegen beschikbaar zijn voor wandelaars. Het mag gaan om gemarkeerde beloopbare groenstroken en perceelsranden. Het landgoed moet over het algemeen heel het jaar toegankelijk zijn, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Bovendien moet de publieke openstelling met borden worden weergegeven, bij de toegangswegen tot het landgoed. 

Het is toegestaan om bepaalde delen tijdelijk of permanent af te sluiten voor het publiek, om de natuurwetenschappelijke of cultuurhistorische waarden te behouden. Ook de naaste omgeving van een woning of boerderij mag u afsluiten. Tenslotte mag u het landgoed maximaal 7 dagen per jaar afsluiten voor publiek voor de jacht. 

Tegemoetkoming in de belasting

Staat er een landgoed te koop waarmee u in aanmerking komt voor de NSW-status? Zodra u aan de voorwaarden voldoet kunt u rekenen op fiscale tegemoetkomingen. Met de NSW-status heeft u ook voor de Belastingdienst een landgoed, zodat u daarvoor tegemoetkomingen ontvangt als u het openstelt voor het publiek. Het levert voordeel op voor de belasting, bijvoorbeeld als het gaat om de onroerende-zaakbelasting, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Het is daarom interessant om hier als eigenaar van een landgoed goed naar te (laten) kijken, iets waar we u als NVM-makelaars natuurlijk goed over kunnen adviseren.

kippen

Wilt u een landgoed kopen en heeft dit de NSW-status? Ook dan levert dit voordelen op voor de belasting. Het gaat dan bijvoorbeeld om de overdrachtsbelasting en de schenk- en erfbelasting. Rondom de NSW-landgoederen zijn er verschillende fiscale voordelen beschikbaar, waardoor het verstandig is om daar niet zomaar aan voorbij te gaan en dit goed uit te (laten) zoeken. 

Landgoed kopen: ervaren makelaar

Wilt u een landgoed kopen? Het liefst bij een ervaren makelaar die bijvoorbeeld op de hoogte is van de mogelijkheden en voorwaarden van een NSW-status? En die zelf in het buitengebied woont en de voordelen kent? Wij leggen u graag uit waar u rekening mee moet houden en welke kansen er liggen. We zijn uw specialist in landgoederen, net als wanneer u in het buitengebied wilt wonen in een woonboerderijof een zorgboerderij.

We hebben veel ervaring met de verschillende soorten woningen, boerderijen en landgoederen, waardoor we helder kunnen aangeven hoe u daarin de beste keuze maakt.

Bovendien heeft u de keuze uit een nog veel breder aanbod met woningen in het buitengebied. Dankzij de meer dan 20 aangesloten NVM-makelaars hebben we vestigingen door bijna heel Nederland, waardoor we ook bij u in de buurt zitten. Maak een afspraak of neem contact op als u vragen heeft, of gebruik het uitgebreide online aanbod om op uw gemak inspiratie op te doen. 

Op zoek naar een landgoed te koop of ons het hemd van het lijf vragen? Stuur ons een e-mail naar info@buitenstate.nl, benader een vestiging bij u in de buurt of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van u!

Paard op landgoed NSW

 

www.buitenstate.nl maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding