Buitenstate.nlKopen
Landgoed te koop? Let op de NSW status

Landgoed te koop? Let op de NSW status

Zoek je een landgoed te koop met de NSW-status of wil je weten hoe je die status kunt krijgen? Het is een interessante keuze, want je kunt rekenenen op fiscale tegemoetkomingen. Je dient wel te voldoen aan een aantal voorwaarden.

Wil jeeen landgoed kopen? De meer dan 20 bij ons aangesloten NVM-makelaars hebben veel ervaring met landgoederen. We zijn gespecialiseerd in wonen in het buitengebied, waardoor we je bijvoorbeeld goed kunnen adviseren over de NSW-status van een landgoed.

Super! Je verzoek voor het aanmaken van een woonprofiel is ontvangen. We komen hier zo snel mogelijk bij u op terug.
Oeps! Er gaat wat mis bij het versturen van dit formulier.
Wij gaan voorzichtig om met je gegevens (conform wetgeving AVG). Lees hier onze privacyverklaring.

Liefde voor het buitenleven

Super! Je zoekopdracht is bij ons geregistreerd. Je ontvangt zo snel mogelijk een mail ter bevestiging.

Zoekopdracht maken

Wat is de NSW-status?

Wat betekent een NSW-status voor een landgoed? NSW staat voor de Natuurschoonwet. Het is bedoeld om landgoederen te behouden. Bent je eigenaar, vruchtgebruiker of erfpachter? Dan zijn er fiscale voordelen beschikbaar, waarmee je het landgoed eenvoudiger in stand kunt houden. Om de status te verkrijgen laat je het landgoed rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW).

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de oorspronkelijke en historische karakters van veel Nederlandse landgoederen graag behouden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het natuurschoon. Als u aan de voorwaarden voldoet voor de NSW-status kun je daarom rekenen op fiscale tegemoetkomingen.

Voorwaarden voor een NSW-landgoed

Zoek je een landgoed te koop dat je wilt laten aanmerken als NSW-landgoed? Dan is het belangrijk om alvast rekening te houden met de belangrijke voorwaarden.

Tip: je hoeft tijdens de aanvraag niet meteen aan alle voorwaarden te voldoen. Het is mogelijk om daar gaandeweg aan te werken en voorzieningen voor te treffen.

1. Voorwaarden voor het landgoed

Het landgoed dient tenminste 5 hectare groot te zijn. Het gaat om een aaneengesloten landgoed dat u wilt kopen. Er geldt een uitzondering voor landgoederen waarbij een deel bestaat uit een historische buitenplaats van minimaal 1 hectare groot. Soms worden er uitzonderingen gemaakt voor landgoederen van minder dan 5 hectare groot. Het landgoed dat je wilt kopen dient voor minstens 30 procent uit houtopstanden zoals bos of natuurterreinen te bestaan. Een combinatie van beiden is ook toegestaan.

2. Voorwaarden publieke openstelling

Staat er een landgoed te koop dat je wilt laten aanmerken als NSW-landgoed? Het is belangrijk dat je dit voor voldoende publiek openstelt. Er moeten vrij toegankelijke en begaanbare wegen beschikbaar zijn voor wandelaars. Het mag gaan om gemarkeerde beloopbare groenstroken en perceel randen. Het landgoed moet over het algemeen heel het jaar toegankelijk zijn, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Bovendien moet de publieke openstelling met borden worden weergegeven, bij de toegangswegen tot het landgoed.

Het is toegestaan om bepaalde delen tijdelijk of permanent af te sluiten voor het publiek, om de natuurwetenschappelijke of cultuurhistorische waarden te behouden. Ook de naaste omgeving van een woning of boerderij mag je afsluiten. Tenslotte mag je het landgoed maximaal 7 dagen per jaar afsluiten voor publiek voor de jacht.

statig  landgoed

Tegemoetkoming in de belasting

Staat er een landgoed te koop waarmee je in aanmerking komt voor de NSW-status? Zodra je aan de voorwaarden voldoet kun je rekenen op fiscale tegemoetkomingen. Met de NSW-status heb je ook voor de Belastingdienst een landgoed, zodat je daarvoor tegemoetkomingen ontvangt als je het openstelt voor het publiek. Het levert voordeel op voor de belasting, bijvoorbeeld als het gaat om de onroerendezaakbelasting, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Het is daarom interessant om hier als eigenaar van een landgoed goed naar te (laten) kijken, iets waar we je als NVM-makelaars natuurlijk goed over kunnen adviseren.

Wilt u een landgoed kopen en heeft dit de NSW-status? Ook dan levert dit voordelen op voor de belasting. Het gaat dan bijvoorbeeld om de overdrachtsbelasting en de schenk- en erfbelasting. Rondom de NSW-landgoederen zijn er verschillende fiscale voordelen beschikbaar, waardoor het verstandig is om daar niet zomaar aan voorbij te gaan en dit goed uit te (laten) zoeken.

Landgoed kopen: ervaren makelaar

Wil je een landgoed kopen? Het liefst bij een ervaren makelaar die bijvoorbeeld op de hoogte is van de mogelijkheden en voorwaarden van een NSW-status? En die zelf in het buitengebied woont en de voordelen kent? Wij leggen je graag uit waar u rekening mee moet houden en welke kansen er liggen. We zijn je specialist in landgoederen, net als wanneer je in het buitengebied wilt wonen in een woonboerderij of een zorgboerderij.

We hebben veel ervaring met de verschillende soorten woningen, boerderijen en landgoederen, waardoor we helder kunnen aangeven hoe je daarin de beste keuze maakt.

Bovendien heb je de keuze uit een nog veel breder aanbod met woningen in het buitengebied. Dankzij de meer dan 20 aangesloten NVM-makelaars hebben we vestigingen door bijna heel Nederland, waardoor we ook bij jou in de buurt zitten. Maak een afspraak of neem contact op als je vragen hebt, of gebruik het uitgebreide online aanbod om op je gemak inspiratie op te doen.

Op zoek naar een landgoed te koop of ons het hemd van het lijf vragen? Stuur ons een e-mail naar info@buitenstate.nl, benader een vestiging bij jpu in de buurt of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van jou!

Gratis waardebepaling van je woning?

Heb je een vrijstaande woning in een landelijke omgeving? En overweeg je verkoop? Maak dan gebruik van onze waardebepaling.

Op zoek naar jouw eigen plekje?

Met onze krachtige zoekopdracht functionaliteit blijf je op de hoogte van alle nieuwe Buitenstates binnen jouw zoekvereisten.

Contact met Buitenstate

Heb je nog geen antwoord gevonden op je vraag? Een Buitenstate makelaar bij jou uit de buurt kan vast verder helpen.