Koninkrijk Achttienhoven
Expertblog

Koninkrijk Achttienhoven

Cor Hospes
August 27, 2024
27.8.2024

Meer verhalen lezen?

Buitenstate inspireert je graag over het buitenleven. Vul je naam en e-mailadres in.

Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Buitenstate.nlExpertblog
Koninkrijk Achttienhoven

Verscholen in de driehoek tussen Woerden, Nieuwkoop en Mijdrecht. Een eilandje met een voedselbos, pluktuin, mancave en zelfvoorzienend huis. “Je kunt hier heerlijk een kind zijn. Op slechts een half uurtje van de Zuidas.”

Ed en Wieteke
grote leefkeukenbuitenleven

Een eilandje van ruim een hectare met zes gebouwen vlakbij Woerdense Verlaat. Een oude hooiberg, een stal voor varkens, geiten en schapen, enkele schuren om landbouwwerktuigen op te bergen en een woonhuis in de voormalige koeienstal. Achttienhoven heet de buurtschap, vertelt Ed Breuren, dus ja, dan zullen er ooit achttien boerderijen hebben gestaan in dit prachtige veengebied dat ligt verstopt in de driehoek Woerden, Mijdrecht, Nieuwkoop. Ontgonnen in de Middeleeuwen en rond 1800 mega populair om turf te steken. Vandaar de vele rechte sloten met legakkers. In de streek heb je meer buurtschappen zoals Zegveld, Kanis, Meije en Noorden. Boerengemeenschappen die zich decennia lang zelf bedruipen. Ed: “Twee keer per jaar trekken de boeren per karrespoor met hun kaas naar de markt in Woerden. Wegen bestaan niet. Wel greften. Vaarwegen die van het ene dorp en gehucht naar het andere lopen”.

Volledig circulair stadshotel

Ed is een kind van de streek. Een vermaard horecatycoon uit Woerden. Met zijn vrouw Wieteke wordt hij in 2019 uitgeroepen tot meest markante horecaondernemer van ons land. Vanwege hun lef, out of the box denken en pioniersgeest. Dat is niet voor niks. Het stel runt met succes enkele restaurants in Woerden als ze besluiten tot een nieuwe uitdaging. In 2012 verbouwen ze het 18e eeuwse wapenarsenaal in Woerden tot een volledig circulair café-restaurant en stadshotel. Ed: “We willen het meest duurzame hotel-restaurant van Nederland worden.”

houtkachel

Prijs voor duurzaamheid

Hij heeft iets met het thema duurzaam, vertelt hij. “Het gaat er niet om wat jij straks op je bankrekening hebt staan, maar wat je aan de volgende generatie hebt achtergelaten.” Hij voelt het aan zijn horecawater. Dat duurzaam gaat uitgroeien tot een dingetje. En als je toch een gebouw ondersteboven keert, kun je dat maar beter zo goed mogelijk doen. Vrienden en collega’s verklaren hem voor gek. Allemaal leuk en tof dat duurzaam, maar kom op Ed, dan moet je een installatie plaatsen die minimaal twee keer zo duur is als een ‘gewone’. Met warmteterugwinning in de keuken en de hele mikmak. Hij haalt zijn schouders op en zet door. De beloning volgt. Een prijs voor het meest duurzame hotel van Nederland en België. Niet één keer, maar twee keer krijgt hij die Gaia Green Award. En het is omdat je die prijs niet drie keer mag krijgen, anders zou hij daarmee een hattrick hebben gescoord.

Montfoort om te wennen

Als je zo’n prijs wint, krijg je media-aandacht en dat betekent extra boekingen. Vooral vanuit de overheid en het internationale bedrijfsleven. Ed en Wieteke wonen nog boven de zaak. Als ze nou eens van hun verdieping een vergaderruimte maken? Dan kunnen ze verhuizen. Want dat is een andere droom, vertelt hij. Een eigen boerderij om geheel sustainable te wonen. Om het buitenleven gevoel te ervaren, en te kijken of die droom wel bij hen past, gaan ze met hun gezin eerst een jaartje huren in Montfoort.

Eigen moestuin en paté

Dan hoort hij over de boerderij vlakbij Woerdense Verlaat. Een poelier woont daar. Een marktkoopman. 35 jaar heeft hij op die plek gewoond, en nee, al die jaren niet echt goed voor zijn woning gezorgd. Op het terrein staat een verwerkingsruimte en koelcellen. Dat komt goed uit, want Ed zoekt behalve woonruimte ook een plek waar hij zalm kan roken, en worsten, patés en vleeswaren van eigen beesten kan maken. Hij heeft al een kleine moestuin in Woerden waar -net zoals in zijn hotel- mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waarom die moestuin niet gewoon naar zijn nieuwe huis verplaatsen?

70 nieuwe heipalen

Het gezin betrekt de oude varkensstal. Nieuw dak erop, de boel opfrissen en kom maar op met die verhuisdozen. Met als doel uiteindelijk te verhuizen naar de boerderij. Maar daarvoor wil hij eerst onderzoeken hoe hij die ruimte zo duurzaam mogelijk kan verbouwen. Om een lang verhaal kort te maken. De buitenmuren en flink wat oude spanten blijven overeind. Voor de rest gaat alles tegen de vlakte. Nieuw dak, vloeren eruit en een heistelling naar binnen voor een nieuwe fundering. “De oude is helemaal verrot”, vertelt Ed, “er moeten 70 palen in de grond.”

Huis draait op zichzelf

Hij verbouwt de boerderij zelf. Met als side kicks lokale bouwbedrijven. De vloer krijgt ‘een maximale isolatie’ net zoals de tussenwanden en muren. De oude ramen plaatst hij terug, met nieuwe kozijnen. Op het dak komen 86 zonnepanelen, goed voor 33.000 kW per jaar. “Het hele huis draait op zichzelf, helemaal zelfvoorzienend. Het heeft met A4x plus het allerhoogste energielabel dat je kunt halen. Ik heb jarenlang geen energie betaald, sterker, ik krijg geld terug.”

Hamman gevoel

Ed schenkt koffie in de oude koeienstal die is veranderd in een gezellig woonkeuken. Alleen de oude stalramen doen nog denken aan ooit. De eetkamer en opkamer uit de boerderijtijd zijn veranderd in een grote slaapkamer en luxe badkamer met een hammam look and feel. Daaronder vind je de oude kaaskamer. De voordeur vroeger zat aan de straatkant. Op die plek staat vandaag een enorme installatie van waaruit het huis automatisch wordt verwarmd. Bovenin bevindt zich een appartement. Handig als er bezoek komt. “De trappen heb ik zelf ontworpen zoals de hele inrichting uit eigen pen komt.”

landelijke woonplek
luchtfoto buitengebiedmoestuin

Moestuin en pluktuin

Een rondleiding over het eiland brengt je langs de moestuin met kas, een voedselbos met noten, gagel, kruiden, peren en pruimen. Hij wijst op frambozen, mispel, bessen, wijnbessen, vijgen en duindoorn. Er is ook een pluktuin en boomgaard. Een eco walhalla waarin jij je totaal kunt afsluiten van de buitenwereld. ’s Winters hoef je niet zoveel aan het groen te doen, zegt Ed. “Het is allemaal permacultuur, dat is de natuur zoals die was. Ik laat die op enkele plekken lekker zijn gang gaan, en dode planten en struiken voor wat die zijn. Voor bijen, vogels, egels en anders beesten. Dat voedt diversiteit.”

Toulouse en Gascoigne

Rondom het huis lopen slootjes, en vind je een sluisje. Al dat water hoort voor een groot deel bij het huis. Af en toe komt iemand van de gemeente naar de beschoeiing kijken. Ooit dobberen in de slootjes eenden en Toulouse-ganzen, en kakelen en knorren over het erf kippen en Gascoigne-varkens. Die mogen ongestoord smikkelen van brandnetels, onkruid en ander ongewenst gewassen. “Die varkens woelen de grond om en geven mest terug, zodat je grond opnieuw kunt beplanten. Daarna gebruik ik ze voor het menu voor het restaurant.”

Tijd voor iets anders

Twee jaar geleden verkoopt hij zijn duurzame horecapaleis in Woerden. Op exact dezelfde dag als hij dat met Wieteke 25 jaar eerder is begonnen. Het wordt tijd voor iets anders, besluiten ze. Zijn lijf laat hem steeds meer in de steek. Ook covid blijkt een aanslag op zijn gemoed. Dan zit je daar op je eilandje tussen legakkers en veensloten. Als een paar maanden later een grote horecagroep zich meldt om zijn stadshotel en café-restaurant over te nemen, hoeft hij niet lang na te denken.

Worsten en een mancave

Ed gaat zitten in zijn mancave, de voormalige hooischuur. Binnen ruikt het naar hout en verschraald bier. De wanden zijn behangen met gereedschap. “Ik kan hier uren voor mij uitkijken of gedachteloos messenslijpen.” De plek fungeert als de commandoruimte tijdens de verbouwing. Hij weet dat alle gebouwen van het eiland nog niet klaar zijn. Zijn dochter woont op de plek waar eerst het hele gezin woont, en zeker, die ruimte kan een opfrissertje gebruiken. Ook van de oude slagerij kan je een aanleunwoning of Bed & Breakfast maken. “Kun jij het je voorstellen. Daar stonden ooit koelcellen en een vriesruimte en rookkasten. Tegen de muren hingen mijn worsten.”

Kind op eigen land

Hij kijkt trots over zijn koninkrijk. Een eiland midden in de polder. “Je kunt hier heerlijk een kind zijn”, zegt hij. “Met een trekker over het land scheuren. Fikkie stoken en stiekem besjes en pruimen stelen uit je eigen tuin. Niks geen buren. En slechts een half uurtje van de Zuidas.”

Fikkie stoken en stiekem besjes stelen uit je eigen tuin

--> Deze Buitenstate is te koop

Cor Hospes
4.22.2021
8.27.2024
Hopelijk heb je ervan genoten!
Cor Hospes
15.4.2021
27.8.2024
Expertblog

Koninkrijk Achttienhoven

Meer verhalen lezen?

Buitenstate inspireert je graag over het buitenleven. Vul je naam en e-mailadres in.

Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Buitenstate.nlExpertblog
Koninkrijk Achttienhoven

Verscholen in de driehoek tussen Woerden, Nieuwkoop en Mijdrecht. Een eilandje met een voedselbos, pluktuin, mancave en zelfvoorzienend huis. “Je kunt hier heerlijk een kind zijn. Op slechts een half uurtje van de Zuidas.”

Ed en Wietekegrote leefkeukenbuitenleven
groot huis
Koninkrijk Achttienhoven

Een eilandje van ruim een hectare met zes gebouwen vlakbij Woerdense Verlaat. Een oude hooiberg, een stal voor varkens, geiten en schapen, enkele schuren om landbouwwerktuigen op te bergen en een woonhuis in de voormalige koeienstal. Achttienhoven heet de buurtschap, vertelt Ed Breuren, dus ja, dan zullen er ooit achttien boerderijen hebben gestaan in dit prachtige veengebied dat ligt verstopt in de driehoek Woerden, Mijdrecht, Nieuwkoop. Ontgonnen in de Middeleeuwen en rond 1800 mega populair om turf te steken. Vandaar de vele rechte sloten met legakkers. In de streek heb je meer buurtschappen zoals Zegveld, Kanis, Meije en Noorden. Boerengemeenschappen die zich decennia lang zelf bedruipen. Ed: “Twee keer per jaar trekken de boeren per karrespoor met hun kaas naar de markt in Woerden. Wegen bestaan niet. Wel greften. Vaarwegen die van het ene dorp en gehucht naar het andere lopen”.

Volledig circulair stadshotel

Ed is een kind van de streek. Een vermaard horecatycoon uit Woerden. Met zijn vrouw Wieteke wordt hij in 2019 uitgeroepen tot meest markante horecaondernemer van ons land. Vanwege hun lef, out of the box denken en pioniersgeest. Dat is niet voor niks. Het stel runt met succes enkele restaurants in Woerden als ze besluiten tot een nieuwe uitdaging. In 2012 verbouwen ze het 18e eeuwse wapenarsenaal in Woerden tot een volledig circulair café-restaurant en stadshotel. Ed: “We willen het meest duurzame hotel-restaurant van Nederland worden.”

Koninkrijk Achttienhoven

Prijs voor duurzaamheid

Hij heeft iets met het thema duurzaam, vertelt hij. “Het gaat er niet om wat jij straks op je bankrekening hebt staan, maar wat je aan de volgende generatie hebt achtergelaten.” Hij voelt het aan zijn horecawater. Dat duurzaam gaat uitgroeien tot een dingetje. En als je toch een gebouw ondersteboven keert, kun je dat maar beter zo goed mogelijk doen. Vrienden en collega’s verklaren hem voor gek. Allemaal leuk en tof dat duurzaam, maar kom op Ed, dan moet je een installatie plaatsen die minimaal twee keer zo duur is als een ‘gewone’. Met warmteterugwinning in de keuken en de hele mikmak. Hij haalt zijn schouders op en zet door. De beloning volgt. Een prijs voor het meest duurzame hotel van Nederland en België. Niet één keer, maar twee keer krijgt hij die Gaia Green Award. En het is omdat je die prijs niet drie keer mag krijgen, anders zou hij daarmee een hattrick hebben gescoord.

Montfoort om te wennen

Als je zo’n prijs wint, krijg je media-aandacht en dat betekent extra boekingen. Vooral vanuit de overheid en het internationale bedrijfsleven. Ed en Wieteke wonen nog boven de zaak. Als ze nou eens van hun verdieping een vergaderruimte maken? Dan kunnen ze verhuizen. Want dat is een andere droom, vertelt hij. Een eigen boerderij om geheel sustainable te wonen. Om het buitenleven gevoel te ervaren, en te kijken of die droom wel bij hen past, gaan ze met hun gezin eerst een jaartje huren in Montfoort.

Eigen moestuin en paté

Dan hoort hij over de boerderij vlakbij Woerdense Verlaat. Een poelier woont daar. Een marktkoopman. 35 jaar heeft hij op die plek gewoond, en nee, al die jaren niet echt goed voor zijn woning gezorgd. Op het terrein staat een verwerkingsruimte en koelcellen. Dat komt goed uit, want Ed zoekt behalve woonruimte ook een plek waar hij zalm kan roken, en worsten, patés en vleeswaren van eigen beesten kan maken. Hij heeft al een kleine moestuin in Woerden waar -net zoals in zijn hotel- mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waarom die moestuin niet gewoon naar zijn nieuwe huis verplaatsen?

70 nieuwe heipalen

Het gezin betrekt de oude varkensstal. Nieuw dak erop, de boel opfrissen en kom maar op met die verhuisdozen. Met als doel uiteindelijk te verhuizen naar de boerderij. Maar daarvoor wil hij eerst onderzoeken hoe hij die ruimte zo duurzaam mogelijk kan verbouwen. Om een lang verhaal kort te maken. De buitenmuren en flink wat oude spanten blijven overeind. Voor de rest gaat alles tegen de vlakte. Nieuw dak, vloeren eruit en een heistelling naar binnen voor een nieuwe fundering. “De oude is helemaal verrot”, vertelt Ed, “er moeten 70 palen in de grond.”

Huis draait op zichzelf

Hij verbouwt de boerderij zelf. Met als side kicks lokale bouwbedrijven. De vloer krijgt ‘een maximale isolatie’ net zoals de tussenwanden en muren. De oude ramen plaatst hij terug, met nieuwe kozijnen. Op het dak komen 86 zonnepanelen, goed voor 33.000 kW per jaar. “Het hele huis draait op zichzelf, helemaal zelfvoorzienend. Het heeft met A4x plus het allerhoogste energielabel dat je kunt halen. Ik heb jarenlang geen energie betaald, sterker, ik krijg geld terug.”

Hamman gevoel

Ed schenkt koffie in de oude koeienstal die is veranderd in een gezellig woonkeuken. Alleen de oude stalramen doen nog denken aan ooit. De eetkamer en opkamer uit de boerderijtijd zijn veranderd in een grote slaapkamer en luxe badkamer met een hammam look and feel. Daaronder vind je de oude kaaskamer. De voordeur vroeger zat aan de straatkant. Op die plek staat vandaag een enorme installatie van waaruit het huis automatisch wordt verwarmd. Bovenin bevindt zich een appartement. Handig als er bezoek komt. “De trappen heb ik zelf ontworpen zoals de hele inrichting uit eigen pen komt.”

Koninkrijk Achttienhoven
Koninkrijk AchttienhovenKoninkrijk Achttienhoven

Moestuin en pluktuin

Een rondleiding over het eiland brengt je langs de moestuin met kas, een voedselbos met noten, gagel, kruiden, peren en pruimen. Hij wijst op frambozen, mispel, bessen, wijnbessen, vijgen en duindoorn. Er is ook een pluktuin en boomgaard. Een eco walhalla waarin jij je totaal kunt afsluiten van de buitenwereld. ’s Winters hoef je niet zoveel aan het groen te doen, zegt Ed. “Het is allemaal permacultuur, dat is de natuur zoals die was. Ik laat die op enkele plekken lekker zijn gang gaan, en dode planten en struiken voor wat die zijn. Voor bijen, vogels, egels en anders beesten. Dat voedt diversiteit.”

Toulouse en Gascoigne

Rondom het huis lopen slootjes, en vind je een sluisje. Al dat water hoort voor een groot deel bij het huis. Af en toe komt iemand van de gemeente naar de beschoeiing kijken. Ooit dobberen in de slootjes eenden en Toulouse-ganzen, en kakelen en knorren over het erf kippen en Gascoigne-varkens. Die mogen ongestoord smikkelen van brandnetels, onkruid en ander ongewenst gewassen. “Die varkens woelen de grond om en geven mest terug, zodat je grond opnieuw kunt beplanten. Daarna gebruik ik ze voor het menu voor het restaurant.”

Tijd voor iets anders

Twee jaar geleden verkoopt hij zijn duurzame horecapaleis in Woerden. Op exact dezelfde dag als hij dat met Wieteke 25 jaar eerder is begonnen. Het wordt tijd voor iets anders, besluiten ze. Zijn lijf laat hem steeds meer in de steek. Ook covid blijkt een aanslag op zijn gemoed. Dan zit je daar op je eilandje tussen legakkers en veensloten. Als een paar maanden later een grote horecagroep zich meldt om zijn stadshotel en café-restaurant over te nemen, hoeft hij niet lang na te denken.

Worsten en een mancave

Ed gaat zitten in zijn mancave, de voormalige hooischuur. Binnen ruikt het naar hout en verschraald bier. De wanden zijn behangen met gereedschap. “Ik kan hier uren voor mij uitkijken of gedachteloos messenslijpen.” De plek fungeert als de commandoruimte tijdens de verbouwing. Hij weet dat alle gebouwen van het eiland nog niet klaar zijn. Zijn dochter woont op de plek waar eerst het hele gezin woont, en zeker, die ruimte kan een opfrissertje gebruiken. Ook van de oude slagerij kan je een aanleunwoning of Bed & Breakfast maken. “Kun jij het je voorstellen. Daar stonden ooit koelcellen en een vriesruimte en rookkasten. Tegen de muren hingen mijn worsten.”

Kind op eigen land

Hij kijkt trots over zijn koninkrijk. Een eiland midden in de polder. “Je kunt hier heerlijk een kind zijn”, zegt hij. “Met een trekker over het land scheuren. Fikkie stoken en stiekem besjes en pruimen stelen uit je eigen tuin. Niks geen buren. En slechts een half uurtje van de Zuidas.”

Fikkie stoken en stiekem besjes stelen uit je eigen tuin

--> Deze Buitenstate is te koop

Cor Hospes
August 27, 2024
Hopelijk heb je ervan genoten! 👍🏼
Gepersonaliseerde updates ontvangen?
Expertblog

Koninkrijk Achttienhoven

Cor Hospes
15.4.2021
27.8.2024
Buitenstate.nlExpertblog
Koninkrijk Achttienhoven

Verscholen in de driehoek tussen Woerden, Nieuwkoop en Mijdrecht. Een eilandje met een voedselbos, pluktuin, mancave en zelfvoorzienend huis. “Je kunt hier heerlijk een kind zijn. Op slechts een half uurtje van de Zuidas.”

Een eilandje van ruim een hectare met zes gebouwen vlakbij Woerdense Verlaat. Een oude hooiberg, een stal voor varkens, geiten en schapen, enkele schuren om landbouwwerktuigen op te bergen en een woonhuis in de voormalige koeienstal. Achttienhoven heet de buurtschap, vertelt Ed Breuren, dus ja, dan zullen er ooit achttien boerderijen hebben gestaan in dit prachtige veengebied dat ligt verstopt in de driehoek Woerden, Mijdrecht, Nieuwkoop. Ontgonnen in de Middeleeuwen en rond 1800 mega populair om turf te steken. Vandaar de vele rechte sloten met legakkers. In de streek heb je meer buurtschappen zoals Zegveld, Kanis, Meije en Noorden. Boerengemeenschappen die zich decennia lang zelf bedruipen. Ed: “Twee keer per jaar trekken de boeren per karrespoor met hun kaas naar de markt in Woerden. Wegen bestaan niet. Wel greften. Vaarwegen die van het ene dorp en gehucht naar het andere lopen”.

Volledig circulair stadshotel

Ed is een kind van de streek. Een vermaard horecatycoon uit Woerden. Met zijn vrouw Wieteke wordt hij in 2019 uitgeroepen tot meest markante horecaondernemer van ons land. Vanwege hun lef, out of the box denken en pioniersgeest. Dat is niet voor niks. Het stel runt met succes enkele restaurants in Woerden als ze besluiten tot een nieuwe uitdaging. In 2012 verbouwen ze het 18e eeuwse wapenarsenaal in Woerden tot een volledig circulair café-restaurant en stadshotel. Ed: “We willen het meest duurzame hotel-restaurant van Nederland worden.”

Meer verhalen lezen?

Buitenstate inspireert je graag over het buitenleven. Vul je naam en e-mailadres in.

Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.

Gerelateerde artikelen

Expertblog
Historie zie je terug in het landschap
Expertblog
Koninkrijk Achttienhoven
Expertblog
Wonen in een droomboerderij met agrarische functie, hoe pak je dat aan?  
Expertblog
Door de ogen van een paard
Expertblog
De PREMANTELZORGWONING
Expertblog
Rieten dak op je vrijstaande woning
Expertblog
Wonen in Boxen
Expertblog
Riet als dakbedekking: waar moet je op letten?
Expertblog
“Endurance rijd je voor de eer”
Expertblog
Over zwembadmensen en zwemvijvermensen….
Buitenstate.nlExpertblog
Koninkrijk Achttienhoven
Expertblog

Koninkrijk Achttienhoven

15.4.21
27.8.2024
|
Cor Hospes

Verscholen in de driehoek tussen Woerden, Nieuwkoop en Mijdrecht. Een eilandje met een voedselbos, pluktuin, mancave en zelfvoorzienend huis. “Je kunt hier heerlijk een kind zijn. Op slechts een half uurtje van de Zuidas.”

Een eilandje van ruim een hectare met zes gebouwen vlakbij Woerdense Verlaat. Een oude hooiberg, een stal voor varkens, geiten en schapen, enkele schuren om landbouwwerktuigen op te bergen en een woonhuis in de voormalige koeienstal. Achttienhoven heet de buurtschap, vertelt Ed Breuren, dus ja, dan zullen er ooit achttien boerderijen hebben gestaan in dit prachtige veengebied dat ligt verstopt in de driehoek Woerden, Mijdrecht, Nieuwkoop. Ontgonnen in de Middeleeuwen en rond 1800 mega populair om turf te steken. Vandaar de vele rechte sloten met legakkers. In de streek heb je meer buurtschappen zoals Zegveld, Kanis, Meije en Noorden. Boerengemeenschappen die zich decennia lang zelf bedruipen. Ed: “Twee keer per jaar trekken de boeren per karrespoor met hun kaas naar de markt in Woerden. Wegen bestaan niet. Wel greften. Vaarwegen die van het ene dorp en gehucht naar het andere lopen”.

Volledig circulair stadshotel

Ed is een kind van de streek. Een vermaard horecatycoon uit Woerden. Met zijn vrouw Wieteke wordt hij in 2019 uitgeroepen tot meest markante horecaondernemer van ons land. Vanwege hun lef, out of the box denken en pioniersgeest. Dat is niet voor niks. Het stel runt met succes enkele restaurants in Woerden als ze besluiten tot een nieuwe uitdaging. In 2012 verbouwen ze het 18e eeuwse wapenarsenaal in Woerden tot een volledig circulair café-restaurant en stadshotel. Ed: “We willen het meest duurzame hotel-restaurant van Nederland worden.”

Meer inspiratie?

Buitenstate deelt met liefde verhalen over het buitenleven. Laat je gegevens achter.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen

Expertblog
Historie zie je terug in het landschap
Expertblog
Koninkrijk Achttienhoven
Expertblog
Wonen in een droomboerderij met agrarische functie, hoe pak je dat aan?  
Expertblog
Door de ogen van een paard

Prijs voor duurzaamheid

Hij heeft iets met het thema duurzaam, vertelt hij. “Het gaat er niet om wat jij straks op je bankrekening hebt staan, maar wat je aan de volgende generatie hebt achtergelaten.” Hij voelt het aan zijn horecawater. Dat duurzaam gaat uitgroeien tot een dingetje. En als je toch een gebouw ondersteboven keert, kun je dat maar beter zo goed mogelijk doen. Vrienden en collega’s verklaren hem voor gek. Allemaal leuk en tof dat duurzaam, maar kom op Ed, dan moet je een installatie plaatsen die minimaal twee keer zo duur is als een ‘gewone’. Met warmteterugwinning in de keuken en de hele mikmak. Hij haalt zijn schouders op en zet door. De beloning volgt. Een prijs voor het meest duurzame hotel van Nederland en België. Niet één keer, maar twee keer krijgt hij die Gaia Green Award. En het is omdat je die prijs niet drie keer mag krijgen, anders zou hij daarmee een hattrick hebben gescoord.

Montfoort om te wennen

Als je zo’n prijs wint, krijg je media-aandacht en dat betekent extra boekingen. Vooral vanuit de overheid en het internationale bedrijfsleven. Ed en Wieteke wonen nog boven de zaak. Als ze nou eens van hun verdieping een vergaderruimte maken? Dan kunnen ze verhuizen. Want dat is een andere droom, vertelt hij. Een eigen boerderij om geheel sustainable te wonen. Om het buitenleven gevoel te ervaren, en te kijken of die droom wel bij hen past, gaan ze met hun gezin eerst een jaartje huren in Montfoort.

Eigen moestuin en paté

Dan hoort hij over de boerderij vlakbij Woerdense Verlaat. Een poelier woont daar. Een marktkoopman. 35 jaar heeft hij op die plek gewoond, en nee, al die jaren niet echt goed voor zijn woning gezorgd. Op het terrein staat een verwerkingsruimte en koelcellen. Dat komt goed uit, want Ed zoekt behalve woonruimte ook een plek waar hij zalm kan roken, en worsten, patés en vleeswaren van eigen beesten kan maken. Hij heeft al een kleine moestuin in Woerden waar -net zoals in zijn hotel- mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waarom die moestuin niet gewoon naar zijn nieuwe huis verplaatsen?

70 nieuwe heipalen

Het gezin betrekt de oude varkensstal. Nieuw dak erop, de boel opfrissen en kom maar op met die verhuisdozen. Met als doel uiteindelijk te verhuizen naar de boerderij. Maar daarvoor wil hij eerst onderzoeken hoe hij die ruimte zo duurzaam mogelijk kan verbouwen. Om een lang verhaal kort te maken. De buitenmuren en flink wat oude spanten blijven overeind. Voor de rest gaat alles tegen de vlakte. Nieuw dak, vloeren eruit en een heistelling naar binnen voor een nieuwe fundering. “De oude is helemaal verrot”, vertelt Ed, “er moeten 70 palen in de grond.”

Huis draait op zichzelf

Hij verbouwt de boerderij zelf. Met als side kicks lokale bouwbedrijven. De vloer krijgt ‘een maximale isolatie’ net zoals de tussenwanden en muren. De oude ramen plaatst hij terug, met nieuwe kozijnen. Op het dak komen 86 zonnepanelen, goed voor 33.000 kW per jaar. “Het hele huis draait op zichzelf, helemaal zelfvoorzienend. Het heeft met A4x plus het allerhoogste energielabel dat je kunt halen. Ik heb jarenlang geen energie betaald, sterker, ik krijg geld terug.”

Hamman gevoel

Ed schenkt koffie in de oude koeienstal die is veranderd in een gezellig woonkeuken. Alleen de oude stalramen doen nog denken aan ooit. De eetkamer en opkamer uit de boerderijtijd zijn veranderd in een grote slaapkamer en luxe badkamer met een hammam look and feel. Daaronder vind je de oude kaaskamer. De voordeur vroeger zat aan de straatkant. Op die plek staat vandaag een enorme installatie van waaruit het huis automatisch wordt verwarmd. Bovenin bevindt zich een appartement. Handig als er bezoek komt. “De trappen heb ik zelf ontworpen zoals de hele inrichting uit eigen pen komt.”

Expertblog

Puzzelen in het buitengebied

Expertblog

Wonen in Boxen

Expertblog

Riet als dakbedekking: waar moet je op letten?

Expertblog

Rieten dak op je vrijstaande woning

Expertblog

Groen moet. Groen is goed.

Expertblog

Historie zie je terug in het landschap

Expertblog

Biodiversiteit

Expertblog

Ondernemen vanuit een pand met woonbestemming: mag dat?

Expertblog

‘Muurisolatie levert het meest op’

Expertblog

Door de ogen van een paard

Expertblog

“Endurance rijd je voor de eer”

Expertblog

Wonen in een droomboerderij met agrarische functie, hoe pak je dat aan?  

Expertblog

Het platteland verandert, actie is noodzaak!

Expertblog

Koninkrijk Achttienhoven

Expertblog

10 Gouden Tuintips Juni

Expertblog

Goudgerande herfsttips voor plant en dier

Expertblog

De PREMANTELZORGWONING

Expertblog

Over zwembadmensen en zwemvijvermensen….

Expertblog

Alles over een bouwkundige keuring

Expertblog

‘Scheur in muur: soms hoort het erbij’

Gerelateerde artikelen