Plan bezichtigingBel makelaar

Kruisstraat 4

Beschikbaar
Excellent
Valkenburg
€ 875.000 k.k.
3865
 m²
368
 m²
Woonboerderij
Vrijstaande woning

Object omschrijving

Fraai gelegen in het heuvelland aan de rand van het buurtschap IJzeren – Sibbe, bieden wij deze in streek- eigen mergel opgetrokken monumentale te renoveren carré hoeve aan, bestaande uit een riant en statige woonhuis, gastenverblijf, typische omsloten grote cour met toegangspoort en voormalige stalruimten rondom. De hoeve is op een comfortabel perceel gelegen van ruim 3800 m² en biedt aan de achterzijde een fraai en landelijk uitzicht.

De hoeve is landelijk en strategisch gunstig gelegen centraal nabij Valkenburg a/d Geul, Maastricht en Heerlen maar ook de euregio met steden zoals Aken, Keulen, Luik en Brussel op een uur afstand gelegen.

De monumentale hoeve gebouwd in 1791/1892 is opgenomen als Rijksmonument en tot voor kort in gebruik geweest als agrarisch bedrijf / fruitteelt. Door de enorme bijgebouwen rondom de binnenplaats en de principe uitspraak van de gemeente Valkenburg a/d Geul omtrent een bestemmingswijziging van agrarische functie naar een gemengde bestemming (2 woningen en 5 vakantiewoningen), leent de hoeve zich ook met name voor de realisatie van een combinatie van wonen en werken, wonen met meer gezinnen, maar ook voor de ruimtezoeker en hobbyist is deze hoeve uitermate geschikt.

Kortom wilt u ruim en landelijk wonen, met mooi zicht op het prachtige Heuvelland? Maak dan een afspraak voor een bezichtiging van deze bijzondere hoeve!

Algemeen:
Bouwjaar: circa 1791
Inhoud: circa 3.673 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: circa 368 m²
Overige inpandige ruimte: circa 573 m²
Gebouw gebonden buitenruimte: circa 34 m²
Externe bergruimte/stallen: circa 443 m²
Perceeloppervlakte: 3.865 m²
Aanvaarding: in onderling overleg

Voorzieningen:
Elektriciteit: traditionele groepenkast met voldoende groepen
Wateraansluiting: aanwezig
Gasnetaansluiting: aanwezig
Rioolaansluiting: aanwezig
Kozijnen: houten kozijnen
Isolatie: deels dubbele beglazing
Energielabel: vrijstelling vanwege monumentale status
Monumentenregistratie nummer: 36849

Installaties:
Centrale verwarming woonhuis : Remeha (2019, eigendom) tbv gastenverblijf en Nefit (2011, eigendom), tbv woonhuis
Warm-watervoorziening: middels cv-ketel

Woonhuis:
De hoofdingang van het woonhuis bevindt zich aan de Kruisstraat, via de statige entree met markante gevelsteen betreedt men de imposante hal met authentieke plavuizenvloer, plafondhoogte 3.25 m en fraaie trappartij (olmen). De statige woonkamer beschikt over een fraaie natuurstenen schouw met houtkachel en authentiek plafond met mooie ornamenten. Aan de andere zijde van de woonkamer is de woonkeuken gelegen die is gescheiden door een haard, in een voorkamer en de leefkeuken voorzien van een eenvoudige eiken houten aanbouwkeuken. Aansluitend is in de aanbouw gelegen alwaar via een hal de toiletruimte, een voormalige doucheruimte en de praktische bijkeuken bereikbaar is. Tevens is vanuit de aanbouw de imposante binnenplaats en de bijgebouwen te bereiken.

Onder een deel van de woning zijn nog kelderruimten gelegen deels gewelfd en te gebruiken als wijn-provisie of opslagruimte.

1e verdieping:
Via de overloop zijn er 4 ruime en goed geproportioneerde slaapkamers te bereiken en de eenvoudige badkamer voorzien van een toilet, douche en een vaste wastafel.

2e verdieping:
De zolderverdieping is riant te noemen en de fraaie kapconstructie spring direct in het oog. Deze ruimte is thans niet afgewerkt en niet geïsoleerd en bereikbaar via een steektrap. Deze ruimte leent zich echter bij uitstek voor de realisatie van meer woonruimte mede door het grote oppervlakte en de goede hoogte.

Gastenverblijf:
Direct aan de woning vast is een modern uitgevoerd gastenverblijf gerealiseerd. Via de entree gelegen aan de binnenplaats is de hal bereikbaar met praktische berging (met wasmachine aansluiting en cv-installatie), badkamer (met toilet en douche) en trapopgang (beuken trap) naar de 1e verdieping. Deze 1e verdieping is ingericht als knusse woonruimte met open keuken. De slaapkamer is op de 2e verdieping gelegen direct onder de kap. Velux dakramen zorgen voor lichttoegang.

Bijgebouwen:
Rondom de binnenplaats zijn er tal van in mergel opgetrokken bijgebouwen aanwezig. De binnenplaats wordt zowel via de Kapelstraat maar ook via de achterzijde ontsloten.

“Oude sorteerruimte”
Direct aan de poortruimte is de voormalige sorteerruimte gelegen met 2 koelcellen. Deze ruimte is opgebouwd uit mergel en bestaat uit 3 lagen en is voorzien van een zadeldak gedekt met pannen. De begane grond en 1e verdiepingsvloer is uit beton uitgevoerd en de 2e verdiepingsvloer uit hout.
Afmetingen 7.60 m x 18 m / 137 m² per bouwlaag waarbij de 1e bouwlaag nog verder doorloopt over de poort en de aanbouw.

“opslagruimte”
Direct achter de oude sorteerruimte zijn nog 2 koelcellen gelegen die thans in gebruik zijn als opslagruimte en werkplaats.
Afmetingen 7.60 m x 12 m / 91 m².

“Nieuwe sorteerruimte”
In de westvleugel van de hoeve te bereiken via de binnenplaats en de achterzijde is de nieuwe sorteerruimte gelegen. Deze gigantische ruimte bestaat eveneens uit 2 bouwlagen en sluit de binnenplaats af van het achter terrein. De 1e verdieping is gedeeltelijk van beton en loopt verder door over de zuidvleugel.
Afmetingen: 18.40 x 11 m / 202 m².

''Werktuigenbergingen en garages''
Op het achter terrein zijn direct tegen de zuidgrens nog een aantal open werktuigen bergingen gelegen voorzien van zadeldaken en pannen. Tevens zijn er nog een aantal eenvoudige garages gelegen.
Afmetingen: 8 meter uitlopend naar 5 meter diepte x 33 meter lengte / circa 198 m².

Het achter terrein is ruim te noemen en wordt ontsloten via een eigen oprijlaan en is afgesloten via een elektrisch bedienbaar hekwerk. Een deel van het achter terrein is verhard met klinkers maar ook is er volop ruimte voor groen en voor bijvoorbeeld de aanleg van een groentetuin.

Bestemming
De hoeve is thans agrarisch bestemd maar de gemeente Valkenburg a/d Geul is middels een informele verzoek verzocht om mee te willen werken aan andere gebruiksfuncties. In de vorm van een schrijven
d.d. 04 april 2023 heeft de gemeente toestemming gegeven om het gebruik onder voorwaarden, te veranderen naar de bestemming “Gemengd -3”. Bij deze bestemming zijn 2 permanente woningen mogelijk en 5 vakantiewoningen mits er wordt voldaan aan de voorwaarden en de procedure die de gemeente voorschrijft.

Onze afdeling ROM, de heer Sjoerd van de Ven (tel. 045-5753255) informeert u graag verder over de mogelijkheden, kansen en de te doorlopen procedure. Het schrijven van de gemeente Valkenburg a/d Geul d.d. 04 april 2023 wordt u op verzoek verstrekt.

Rijksmonumentale status:
Monumentenregistratie onder nummer: 36849 met de vermelding:
“HOEVE van mergel met binnenplaats, aan de straat twee topgevels, in de linkergevel een beeldnisje. Gevelstenen 1791 en 1794.” En opgenomen onder de categorie Boerderijen, molen en bedrijven.

Ligging:
Deze hoeve is rustig gelegen in een gewilde en kindvriendelijke woonomgeving aan de rand van IJzeren - Sibbe (Gemeente Valkenburg aan de Geul). De basisschool van Sibbe ligt op een steenworp afstand van de woning. Door zijn centrale ligging in het Heuvelland is de locatie uitstekend ontsloten ten opzichte van de belangrijkste uitvalswegen richting Heerlen, Maastricht, Eindhoven en Aken.

IJzeren (Limburgs: Iezere) is een gehucht gelegen op het Plateau van Margraten ten zuidoosten van Sibbe en maakt onderdeel uit van de gemeente Valkenburg a/d Geul. Met het kerkdorp Sibbe vormt het dorp een dubbelgemeenschap en -parochie, meestal aangeduid als Sibbe-IJzeren. Ten noordoosten van Sibbe ligt het Gerendal, een belangrijk natuurreservaat met een grote diversiteit aan flora en fauna. Men treft er vele wandel- en fietsroutes, waar zowel bewoners als toeristen genieten van de fraaie omgeving en niet te vergeten de vele terrasjes die in grote getale aanwezig zijn in het naastgelegen Valkenburg a/d Geul en Maastricht.

Kenmerken

Woonoppervlakte
368
Perceeloppervlakte
3865
Inhoud
3673
Bouwjaar
1791
Extra ruimte
573
Aantal verdiepingen
4
Aantal slaapkamers
4
Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
Cv ketel
Warm water
Cv ketel
Garage
Aangebouwd steen
Schuur
Heeft een schuur
Ligging
Landelijk gelegen
Inhoud tuin
Aantal paardenboxen
Rijbaan
Longeercirkel
Aanwezig
Stapmolen
Aanwezig
Gesponsord
Mantelzorgwoning in je achtertuin?
Wist je dat het in veel gevallen mogelijk is om vergunningsvrij mantelzorgwoningen te plaatsen. De ondernemende familie Van Gestel stapte zo’n tien jaar geleden in deze markt. En met succes. Jaarlijks bouwen ze zo’n 130 mantelzorgwoningen onder de naam DomusCura.

Meer weten over dit object?

Neem contact op met Aelmans Rentmeesters & Makelaars (043 - 303 01 17) voor meer informatie over dit object
Neem contact op met Aelmans Rentmeesters & Makelaars (0475-459260) voor meer informatie over dit object
Neem contact op met Aelmans Rentmeesters & Makelaars (0475-459260) voor meer informatie over dit object